Lean 5S:n kirjoittamattomat lait auki kirjoitettuna

Kirjoittamattomat Lean 5S -lait

Kun Lean 5S -matka alkaa, esille nousee monenlaisia kannanottoja. Alla kirjoittamattomia sääntöjä siisteyden ja järjestyksen puolesta, ja sitä vastaankin. Nyt kuitenkin auki kirjoitettuna.

 1. Tästä voisin vielä tehdä jotakin → Sillä et ole tehnyt mitään vuosiin. Ja todellisuudessa et tule tekemään enää sillä jatkossakaan mitään.
 2. Laitan tämän tähän väliaikaisesti → Tulet laittamaan tavaran siihen ja siihen se jää.
 3. Tätä saattaa vielä tarvita. → Joskus kyllä, monesti ei enää koskaan.
 4. Tiedän missä tavarat ovat → Mahdollisesti tiedät. Mutta moni muu ei tiedä. Ja ympäristön merkintöjen puute johtaa sekasotkuun ynnä tarpeettomaan etsimiseen.
 5. Ei me mitään merkintöjä kaivata → Toimiva työympäristö kuitenkin kaipaa ja ilman merkintöjä se ei pysy siistinä ja järjestyksessä.
 6. Tarvitsemme lisää kaappeja → Usein jäljelle jää tyhjiä kaappeja, kun työ etenee.
 7. Työkalujani lainaillaan, laitan kaapin lukkoon → Lukossa työkalut ovat turvassa, mutteivat poista itse ongelmaa. Tulee ratkaista juurisyyt lainailuun.
 8. En ole siivoaja → Pitää paikkaansa. Olet ammattitaitoinen työntekijä, jonka tehtäviin kuuluu saamaasi palkkaa vastaan myös työpisteen siisteydestä ja järjestyksestä huolehtiminen.
 9. Aika tavaran kaupitsee → Ei aika kaupitse mitään, vaan ainoastaan kauppaamalla ostajille kelpaava ja heittämällä kaikki muu tarpeeton pois.
 10. Runsauden kanssa tulee toimeen → Tulee, mutta sotkuisessa ympäristössä varsin huonosti.
 11. Meidän toimiala on niin erilainen → Toimialanne tuotteissa ja palvelussa on ainutlaatuisia piirteitä. Mutta perusperiaate toiminnassa on sama: vähentämällä epäjärjestystä on mahdollista tehostaa toimintaa.
 12. Tämä ei ole mikään laboratorio → Ei laboratorio ole tavoitteena. Tavoitteena sen sijaan on siisti ja järjestyksessä oleva työympäristö, joka ottaa huomioon toimintaympäristön ja tekemisen tavat.
 13. Laitan tämän vielä joskus kuntoon → Joskus on yhtä kuin ei koskaan. Tänään on parempi kuin vielä joskus.
 14. Omasta tavarasta on vaikeaa luopua → Totta. Siksi olen tässä apuna. On helpompi luopua toisen tavarasta kuin omasta.
 15. Kaikki täällä on tarpeellista → Kyllä niin on. Osan tarvitse työssäsi, osaa tarvitsee joku muu ja loput tarvitsee vain kierrätyslaitos.
 16. On me sanottu henkilöstölle, että siivotkaa. Mitä me rutiineilla? → Naulan kantaan. Eli joku siivoaa jotakin. Se tarkoittaa, että pitkässä juoksussa kukaan ei järjestele ja siivoa mitään.
 17. Meillä on kiire, en ehdi → On kiire juosta pyörän vierellä sen sijaan että nousisit sen selkään.

Kuulostaako tutulta?

Autamme henkilöstöänne oivaltamaan tarpeen muutokseen. Osallistumme esimerkkiä näyttäen parannuksiin työympäristössä.

Kirjoittamattomat lait muistiin kirjoitti: Mikko Jauhonen, Tehos Oy