Siisteys ja järjestys pysyväksi olotilaksi

Viidellä jalalla seisova jakkara


Eikö siisteys ja järjestys pysy yllä? Hetki sitten laitoimme työympäristön viimeisen päälle, mutta nyt se on taas sekaisin. Missä on vika?

Viime viikkoina olemme keskustelleet asiakkaidemme kanssa ylläpidon merkityksestä. Toyotan kulttuurista ja heidän luomistaan menetelmistä ja ajattelutavoista on apua pysyvien muutosten aikaansaamisessa. Lean 5S on oikein sovellettuna oiva väline.

Alla olevan kuvan mukaisesti vaiheiden S1-S3 toteuttaminen on välttämätön ehto, jotta työympäristöä on mahdollista pitää siistinä ja järjestyksessä. Eli ensimmäisenä hoidetaan työympäristö priimaan kuntoon.

lean 5s dia


Priimaan kuntoon hoitamisessa on huomattava systematisointi (S2): ei vain materiaalien ja työvälineiden paikat, vaan myös merkinnät. Miten voit palauttaa työvälineen paikalleen, jos paikka ei ole tiedossa? Miten voit havaita ympäristön poikkeamat, jos niitä ei ole visuaalisesti havaittavissa?

Lean 5S on viidellä jalalla seisova jakkara; jos yksikin jalka kaatuu, kaatuu koko jakkara. Siksi tarvitaan myös standardisointia (S4): yksiselitteisen selkeät, työntekijöiden kanssa yhdessä määritetyt aluekohtaiset rutiinit, jotta jokainen kiinteistön neliö ja kohde on ylläpidettävissä ja ylläpidon kohteena.

Lisäksi tarvitaan jatkuva seuranta ja jatkuva parantaminen (S5). Tyypillisesti tähän kuuluu viikoittainen seuranta, henkilöstön perehdytysohjelma, sisäiset tai ulkoiset auditoinnit ja vuosittaiset tasoparannukset.

Ja loppujen lopuksi kulttuuri pyyhkii pöytää kaikilla menetelmillä ja ajattelutavoilla. Lean 5S:n tarjoamilla keinoilla on vain välinearvo, ei itseisarvo, tavoitteiden saavuttamisessa. Henkilöstön täytyy ymmärtää Lean 5S:n viitekehys, tavoitteet, merkitys, keinot. Ja henkilöstön tulee päästä myös tekemään muutos omin käsin ja itse ajatellen.

Jos aihe ja pysyvä muutos kiinnostaa, ota yhteyttä ja varataan veloitukseton 30 min sparraus. Olemme auttaneet kymmeniä asiakkaita, nähneet onnistumisia ja myös tilanteita, joissa muutos ei ole onnistunut. Kokemuksemme on karttunut, ja tiedämme mitä kohti kannattaa mennä ja miten välttää sudenkuopat fiksulla tavalla.

Yritys