Lekatech Oy

Lekatech Oy

Lekatechin Lean 5S -matka laitettiin käyntiin Tehoksen yhden päivän työpajalla. ”Kuin kirsikka kakun päällä oli, kun Mikko veti itse hanskat käteen ja lähti hommiin opastaen henkilöstöä käytännössä. Työpaja oli Tehoksen nimen mukainen ja todella toi tehoa tekemiseemme.”

Tehoksen työpaja ensiaskel Lekatechin Lean 5S -muutokselle

Lekatech Oy on vuonna 2018 perustettu startup-yritys. Liiketoiminnan ytimessä on täysin uudenlainen teknologinen ratkaisu kaivos- ja maanrakennusteollisuudelle. Patentoitu Lekatech sähkövasara perustuu uuteen lineaarimoottoriteknologiaan ja mahdollistaa suuren energiasäästön. Lekatech sähkövasara on jopa 70 prosenttia tehokkaampi kuin hydraulinen iskuvasara, ja sähkövasaran iskuvoima on kaksinkertainen. Iskuvasaroita käytetään esimerkiksi kivien rikkomisessa, kaivostoiminnassa, perustusten paalutuksessa ja betonisten rakennusten purkutöissä.

lekatech
Kuva Lekatech Oy / copyright Lekatech Oy

Päivän työpaja alkuna Lean-matkalle

Tehos kutsuttiin Lekatechille auttamaan Lean 5S:n käynnistämisessä. Työ lähti liikkeelle yhden päivän työpajalla, jonka sisältönä oli:
 1. siisteyden ja järjestyksen nykytilanteen arviointi
 2. Lean 5S -koulutustyöpaja
 3. käytännön parannukset työympäristössä
 4. jatkotoimenpiteiden suunnittelu ja aikataulutus

Idea 5S-matkaan lähti johtohenkilöstön aiemmissa työpaikoissa saatujen todennettujen hyötyjen kautta. Lekatechin tuotannosta vastaava Supply Chain Director Jouni Hiltunen pitää ajoitusta 5S-muutokselle todella sopivana.

– Lekatech on startup ja työmme on alkuvaiheessa. Sen vuoksi tämä oli meille helppo ja otollinen hetki lähteä viemään työtapoja oikeaan suuntaan alusta alkaen. Meillä ei ole muutostaakkaa harteillamme, Hiltunen kertoo.

Kuva Lekatech Oy / copyright Lekatech Oy

Leanin oppimista tekemisen ja esimerkin kautta

Tehos valikoitui kumppaniksi vakuuttavien referenssien ja kokemuksen vuoksi. Positiiviset odotukset vahvistuivat, kun Mikko Jauhonen saapui paikalle ja selvisi, että kyseessä ei ollutkaan ihan tyypillinen konsultti.

– Mikolla oli hyvä hands on -tyyppinen lähestyminen aiheeseen. Hän ei odottanut, että tuotannon työntekijät istuisivat koko päivän pulpetissa kuuntelemassa luentoa, vaan lyhyen teoriaosuuden jälkeen lähdettiin yhdessä tuotantotiloihin töihin. Oppiminen on aivan erilaista, kun sen tapahtuu tekemisen kautta.

Suurimmalle osalle henkilöstöstä Lean 5S oli ennestään tuntematon asia, mutta työpaja sisältöineen otettiin hyvin vastaan.
– Kuin kirsikka kakun päällä oli, kun Mikko veti itse hanskat käteen ja lähti hommiin opastaen henkilöstöä käytännössä. Se ei ole kovin tyypillistä konsulttimaailmassa. Omistajakin kysyi, että oliko se täällä käynyt mies oikeasti konsultti, Hiltunen naurahtaa.

training
Kuva Lekatech Oy / copyright Lekatech Oy

Päivän mittainen työpaja ei vaatinut suurta aikapanostusta, mutta saatiinko sillä oikeasti muutos liikkeelle?
– Kyllä. Päivän aikana saatiin perusperiaate selväksi kaikille ja sen toteutumista seurataan. Olemme toteuttaneet kaikki Mikon antamat ohjeistukset ja tehneet asiat, jotka yhdessä aikataulutettiin.  Voin sanoa, että päivän työpaja oli Tehoksen nimen mukainen ja todella toi tehoa tekemiseemme. Meidän Lean-matkamme on alussa, mutta se on lähtenyt käyntiin hyvin. Seuraavaksi olemme aloittamassa jatkuvan parantamisen ohjelmaa. Tulemme jatkossakin käyttämään Tehoksen palveluita mahdollisuuksien mukaan.

Tutustu Tehoksen 5S-työpajaan täällä!

Blogit